Smakołyki z darów jesieni
Jesień przynosi ze sobą mnóstwo darów zarówno do parków, jak i sadów czy ogródków. Postanowiliśmy, że wykorzystamy sezonowe owoce i warzywa, aby przyrządzić smakołyki. Dlatego 3 października spotkaliśmy się na wspólnym pichceniu ciasta i robieniu soku.
Najpierw przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie wspólnie ustaliliśmy, czego potrzebujemy do wykonania naszego zadania. Przeczytaliśmy przepis oraz sprawdziliśmy, czy mamy wszystkie składniki, po czym każdy z nas mógł wykazać się i przyłożyć swoją rękę do powstania ciasta. Dodawaliśmy kolejne składniki, mieszaliśmy, sprawdzaliśmy, jakie kolejne kroki powinniśmy wykonać. Kiedy ciasto trafiło do piekarnika przystąpiliśmy do produkcji soku z przywiezionych dzień wcześniej z wycieczki z sadu jabłek oraz przyniesionych przez nas marchewek.
Przygotowane przez nas smakołyki trafiły na nasze stoły podczas podwieczorku. Z apetytem zjedliśmy ciasto do ostatniego okruszka, a i sok zniknął w oka mgnieniu!
Dzielimy się przepisem na ciasto i zachęcamy do jego upieczenia.
Ciasto dyniowe
Składniki (na dużą blachę):
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 kostki masła (400 g)
- 6 jajek
- 2 szklanki puree z dyni (ok. 400 g)
- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jak zrobić ciasto dyniowe?
- Wrzucamy masło do miski. Wsypujemy ksylitol. Miksujemy.
- Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.
- Dodajemy puree z dyni. Miksujemy.
- Suche składniki mieszamy razem w misce.
- Dodajemy suche składniki do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę.
przepis pochodzi ze strony www.ciastkozercy.pl