Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Smakołyki z darów jesieni

Jesień przynosi ze sobą mnóstwo darów zarówno do parków, jak i sadów czy ogródków. Postanowiliśmy, że wykorzystamy sezonowe owoce i warzywa, aby przyrządzić smakołyki. Dlatego 3 października spotkaliśmy się na wspólnym pichceniu ciasta i robieniu soku.

Najpierw przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie wspólnie ustaliliśmy, czego potrzebujemy do wykonania naszego zadania. Przeczytaliśmy przepis oraz sprawdziliśmy, czy mamy wszystkie składniki, po czym każdy z nas mógł wykazać się i przyłożyć swoją rękę do powstania ciasta. Dodawaliśmy kolejne składniki, mieszaliśmy, sprawdzaliśmy, jakie kolejne kroki powinniśmy wykonać. Kiedy ciasto trafiło do piekarnika przystąpiliśmy do produkcji soku z przywiezionych dzień wcześniej z wycieczki z sadu jabłek oraz przyniesionych przez nas marchewek.

Przygotowane przez nas smakołyki trafiły na nasze stoły podczas podwieczorku. Z apetytem zjedliśmy ciasto do ostatniego okruszka, a i sok zniknął w oka mgnieniu!

Dzielimy się przepisem na ciasto i zachęcamy do jego upieczenia.

Ciasto dyniowe

Składniki (na dużą blachę):

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 kostki masła (400 g)
  • 6 jajek
  • 2 szklanki puree z dyni (ok. 400 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak zrobić ciasto dyniowe?

  1. Wrzucamy masło do miski. Wsypujemy ksylitol. Miksujemy.
  2. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.
  3. Dodajemy puree z dyni. Miksujemy.
  4. Suche składniki mieszamy razem w misce.
  5. Dodajemy suche składniki do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia.
  6. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę.

przepis pochodzi ze strony www.ciastkozercy.pl