Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Kolorowa Kuchnia – zdrowe jedzenie dla małych odkrywców

Projekt

"Kolorowa Kuchnia – zdrowe jedzenie dla małych odkrywców"

Cel projektu:

  • Edukacja dzieci na temat zdrowej żywności.
  • Rozwijanie świadomości żywieniowej oraz zachęcanie do zdrowych nawyków.
  • Kształtowanie umiejętności współpracy i pracy w grupie poprzez wspólne akcje.

Czas trwania:

Cały rok ( jesień, zima, wiosna , lato)- po 4-5 dni

Przebieg projektu:

JESIEŃ - zdrowe jedzenie dla małych odkrywców

Dzień 1: "Kolorowa tęcza na talerzu"

  • Zajęcia plastyczne: Dzieci tworzą tęczę z owoców i warzyw (np. kolorowe rysunki lub wyklejanki).
  • Prezentacja: Nauczyciel opowiada o różnych owocach i warzywach, ich kolorach i wartościach odżywczych.
  • Gra sensoryczna: Dzieci mogą dotykać, wąchać i smakować różne owoce i warzywa (jeśli to możliwe).

Dzień 2: "Zdobądźmy zdrowe punkty"

  • Zajęcia ruchowe: Zabawy na świeżym powietrzu, związane z ruchem i zdrowiem (np. skakanie, bieganie).
  • Wprowadzenie do zdrowych nawyków: Rozmowa na temat picia wody, unikania słodyczy, i cheat mealów.
  • Rysowanie zdrowego talerza: Dzieci rysują lub kolorują, naklejają, co powinno się znajdować na zdrowym talerzu.

Dzień 3: "Kulinarny czarodziej"

  • Warsztaty kulinarne: Dzieci przygotowują proste zdrowe przekąski (np. sałatki owocowe, kanapki z warzywami).
  • Nauka rymów i piosenek: Nauka  krótkiej piosenki lub rymowanki o zdrowym jedzeniu.
  • Motywacja do zdrowego odżywiania: Dzieci rozmawiają o swoich ulubionych zdrowych potrawach.

Dzień 4: "Festiwal zdrowego jedzenia"

  • Przygotowanie do festiwalu: Dzieci przygotowują prezentację, na której dzielą się tym, czego się nauczyły.
  • Festiwal: Organizacja "zdrowego festiwalu", gdzie dzieci przynoszą zdrowe potrawy, a rodzice mogą uczestniczyć w wydarzeniu.
  • Podsumowanie: Każde dziecko otrzymuje dyplom za udział w projekcie oraz zeszyt, w którym mogą zbierać przepisy na zdrowe dania.

Materiały:

  • Owoce i warzywa (do zajęć sensorycznych i kulinarnych).
  • Materiały plastyczne (farby, kredki, klej).
  • Karty pracy dotyczące zdrowego odżywiania.
  • Przepisy na zdrowe przekąski

ZIMA- zdrowe jedzenie dla małych odkrywców.

Dzień 1: Zimowe warzywa

  • Zabawa w poznawanie:
    • Dzieci przynoszą do przedszkola swoje ulubione warzywa (np. marchewki, buraki, itp.).
    • Wspólne rozpoznawanie i nazywanie warzyw, ich kolory i kształty.
  • Kreatywne zajęcia:
    • Malowanie lub rysowanie swoich ulubionych warzyw.
  • Podsumowanie:
    • Rozmowa o tym, jakie warzywa są dostępne zimą i jak wpływają na nasze zdrowie.

Dzień 2: Warzywne Eksperymenty

  • Zabawa sensoryczna:
    • Dotykanie, wąchanie i smakowanie różnych warzyw.
  • Podsumowanie:
    • Rozmowa o tym, jakie potrawy można zrobić z warzyw i jakie są ich korzyści.

Dzień 3: Kiszenie Kapusty

  • Część teoretyczna:
    • Krótka prezentacja o kiszeniu (można użyć ilustracji lub prostych filmików).
  • Zajęcia praktyczne:
    • Kiszenie kapusty – dzieci z pomocą dorosłych będą wsypywać posiekaną kapustę do słoików, dodając przyprawy (np. koper, czosnek) i sól.
  • Podsumowanie:
    • Omówienie, jak długo kapusta będzie się kisić i jakie ma właściwości zdrowotne.

Dzień 4: Owoce Zimy

  • Zabawy w odkrywanie:
    • Wspólne poszukiwanie w przedszkolu zdjęć zimowych owoców (np. jabłka, gruszki, cytrusy).
  • Podsumowanie:
    • Rozmowa o tym, jakie owoce można jeść zimą i dlaczego są ważne.

Dzień 5: Kreacja i Podsumowanie

  • Praca plastyczna:
    • Dzieci wykonają plakat zdrowego jedzenia korzystając z wykrojonych z papieru warzyw i owoców, które omawiały w ciągu tygodnia.
  • Prezentacja:
    • Dzieci opowiadają o tym, co najbardziej zapamiętały z pięciu dni.
  • Zabawa na zakończenie:
    • Uroczysty "zdrowy piknik" – wspólne jedzenie przygotowanych potraw z całego tygodnia.

"Wiosna – zdrowe jedzenie dla małych odkrywców"

Dzień 1: Wprowadzenie do zdrowego jedzenia

  • Wprowadzenie w temat zdrowego odżywiania przy pomocy prezentacji obrazkowej (owoce, warzywa, nabiał).
  • Rozmowa na temat wiosennych nowalijek (rzodkiewka, ogórek, sałata, szczypiorek).
  • Prace plastyczne: Rysowanie ulubionych warzyw i owoców.

Dzień 2: Nowalijki - poznajemy smaki

  • Zorganizowanie wizyty w ogrodzie przedszkolnym
  • Degustacja świeżych nowalijek: rzodkiewki, szczypiorku, sałaty – dzieci uczą się rozpoznawać smaki i tekstury.
    • Rozmowa o tym, jak rosną warzywa

Dzień 3: Przygotowanie sałatek

  • Dzieci będą pomocniczo przygotowywać sałatki z nowalijek.
  • Ustalają własne przepisy, wybierając składniki (rzodkiewka, sałata, pomidorki, ogórek).

 

  • Wspólne przygotowanie sałatek, ucząc się o higienie i bezpieczeństwie w kuchni.

Dzień 4: Własna restauracja sałatkowa

  • Dzieci stworzą własną „restaurację sałatkową”, gdzie będą prezentować swoje sałatki przyniesione z domu- maksymalnie 2 sałatki
  • Ustalą zasady: „kelnerzy” będą serwować sałatki, a „klienci” będą degustować.
  • Krótki pokaz kulinarny, podczas którego każde dziecko zaprezentuje swoją sałatkę i opowie o jej składnikach.

Dzień 5: Festiwal smaków

  • Zorganizowanie festiwalu smaków..
  • Tworzenie stacji degustacyjnej z sałatkami przygotowanymi przez dzieci.
  • Wspólna zabawa i tańce, połączone z grami związanymi ze zdrowym odżywianiem (np. „Zdrowe owoce i warzywa” – gra ruchowa).
  • Podsumowanie projektu za pomocą krótkiej prezentacji osiągnięć dzieci.

Materiały:

  • Obrazki warzyw i owoców
  • Przybory do rysowania i plastyczne
  • Składniki do sałatek (nowalijki, oliwa, przyprawy itp.)
  • Naczynia i sztućce do serwowania
  • Ewentualne materiały pomocnicze do zajęć (np. kolorowe fartuszki)

Lato - zdrowe jedzenie dla małych odkrywców

Dzień  1: Poznajemy owoce lata

  • Poranna zabawa: Wprowadzenie do tematu poprzez piosenki i wierszyki o owocach.
  • Zajęcia plastyczne: Tworzenie "owocowego plakatu" - dzieci rysują swoje ulubione owoce.
  • Degustacja: Próbujemy różnych owoców – truskawki, maliny, wiśnie.
  • Zabawa ruchowa: „Zbieramy owoce” – gra polegająca na zbieraniu papierowych owoców w ogrodzie przedszkolnym.

Dzień 2: Sałatki owocowe

  • Poranna zabawa: Oglądanie kolorów owoców i ich kształtów.
  • Zajęcia kulinarne: Przygotowanie sałatek owocowych. Dzieci uczą się kroić owoce (pod nadzorem) i łączyć je w sałatki.
  • Degustacja: Próbowanie przygotowanych sałatek.
  • Zabawa ruchowa: „Owocowy taniec” – dzieci tańczą w rytm muzyki z balonami w kształcie owoców.

Dzień 3: Soki owocowe

  • Poranna zabawa: Rozmowa o tym, jakie owoce można użyć do soków.
  • Zajęcia kulinarne: Wykonanie soków owocowych w prosty sposób (np. wyciskanie cytrusów, korzystanie z sokowirówki).
  • Degustacja: Próbowanie różnych soków (z truskawek, arbuzów, cytryn).
  • Zabawa ruchowa: „W poszukiwaniu owoców” – dzieci szukają ukrytych owoców w ogrodzie przedszkolnym.

Dzień 4: Zielono mi!

Temat: Warzywa i zioła

  • Poranna zabawa: Rozmowa o ziołach i ich zapachach. Pokazanie świeżych ziół (np. bazylii, mięty).
  • Zajęcia plastyczne: Malowanie warzyw i ziół na papierze.
  • Zabawa ruchowa: „Warzywne podchody” – za pomocą zadań do wykonania dzieci uczą się o różnych warzywach.

Dzień 5: Jestem małym odkrywcą zdrowego odżywiania!

  • Poranna zabawa: Przygotowanie wystawy „Zdrowe jedzenie na talerzu” z prac plastycznych.
  • Zajęcia kulinarne: Wspólne przygotowanie „Talerza zdrowia” – dzieci wybierają ulubione owoce i warzywa.
  • Podsumowanie: Dzieci dzielą się swoimi ulubionymi smakami i odkryciami z całego tygodnia.
  • Zabawa ruchowa: „Owoce i warzywa w ruchu” – zabawy na świeżym powietrzu z wykorzystaniem piłek w kolorach owoców i warzyw.

Materiały potrzebne do realizacji projektu:

  • Owoce i warzywa do degustacji i przygotowania sałatek
  • Narzędzia do krojenia (bezpieczne dla dzieci) oraz sokowirówki
  • Materiały plastyczne (papier, farby, kredki)
  • Balony i inne rekwizyty do zabaw ruchowych

Efekty projektu:

  • Wzrost świadomości dzieci na temat zdrowego odżywiania.
  • Zachęcanie do próbowania nowych smaków i produktów.
  • Budowanie pozytywnych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat.

Projekt "Kolorowa kuchnia" jest wspaniałą okazją do nauki oraz zabawy, a przede wszystkim do rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych.

 

 

Opracowały:

mgr Danutas Korpas

mgr Aleksandra Rejniak