Pszczółki robią sałatki jarzynowe
Dnia 05.03.2020 r. Pszczółki zrobiły dwie sałatki jarzynowe. Dzieci przyniosły do przedszkola swoje jarzyny: marchewkę, pietruszkę, seler, a także jajka i ogórki kwaszone. Ze składników dostarczonych przez rodziców udało się nam wyczarować przepyszne sałatki, które wzbogaciliśmy o majonez, groszek, kukurydzę i fasolkę czerwoną. Wszystkie dzieci aktywnie brały udział w przygotowaniu sałatek. Wspólnie zdecydowaliśmy, że zrobimy dwie różne sałatki o podobnym składzie. Nasze czterolatki podpowiadały nawet jaką ilość soli i pieprzu dosypać do składników, by efekt końcowy był nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim przepyszny. W trakcie pracy do naszej grupy zawitały panie – mama Michałka oraz logopeda – pani Ewa, które zaangażowały się w przygotowanie sałatek, a dzięki temu mogły skosztować naszych pyszności.
Tego dnia powstały u nas sałatki, którymi poczęstowaliśmy nawet panie kucharki z naszego przedszkola – nasze ekspertki z dziedziny kulinariów, a także panie z administracji przedszkolnej i panią dyrektor.
Wykonanie sałatek jest związane z realizacją w naszej grupie programu wychowania zdrowotnego „Na sportowo jest zdrowo”, a także projektu edukacyjnego „Żyję zdrowo – na sportowo”.