Pieczemy muffiny
Początek jesieni jest czasem, kiedy zaczyna się sezon na dynię. Chcąc wykorzystać ten fakt postanowiliśmy wykorzystać ją do wykonania czegoś pysznego. W ten sposób powstał pomysł na zdrową przekąskę - muffiny dyniowe.
Każdy z nas miał możliwość przyczynienia się do wykonania wypieku. Muffiny nie dość, że stanowiły zdrowszą alternatywę dla słodyczy, były pyszne, a ich pieczenie dało nam mnóstwo radości.
Dla każdego, kto chciałby upiec takie smakołyki w domu, wstawiamy przepis. Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com. My natomiast podajemy nieco zmienioną przez nas wersję.
- 300 g mąki
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 170 g cukru 70g ksylitolu
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 g purée z pieczonej dyni
- 60 ml mleka u nas napój owsiany
- 150 g masła, roztopionego
- pestki dyni
- Piekarnik nagrzewamy do 190oC.
- Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodajemy ksylitol.
- Mieszamy, odstawiamy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka z purée z dyni.
- Dodajemy roztopione masło i napój owsiany.
- Mieszamy widelcem.
- Łączymy delikatnie składniki suche z mokrymi - tylko do połączenia składników).
- Ciasto wykładamy do papilotek.
- Posypujemy pestkami dyni.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 minut na termoobiegu - do suchego patyczka.
Smacznego!