Mini MasterChef
W ramach realizacji innowacji „Przyroda blisko nas” i zadania rocznego „Wychowanie do wrażliwości na prawdę i dobro”, w środę 14 czerwca w naszym przedszkolu odbył się konkurs Mini MasterChef, którego celem było kształtowanie umiejętności przygotowywania i estetycznego podawania posiłków z polskich produktów, rozwijanie zdolności pracy w grupie oraz upowszechnianie wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Konkurs adresowany był do dzieci i rodziców z Publicznego Przedszkola Samorządowego w Kleszczowie. W konkursie wzięło udział 6 drużyn z każdej grupy wiekowej z naszego przedszkola. W skład 1 drużyny weszło 3 dzieci i ich rodzice.
Poszczególne grupy reprezentowali:
GRUPA SÓWEK:
Pani Natalia Gruszczyńska z synem Franiem,
Pani Angelika Frukacz z synem Jasiem,
Pani Aleksandra Wisławska z synem Antosiem.
GRUPA MOTYLE:
Pani Agnieszka Łukasińska z synem Ksawciem,
Pani Sylwia Andrzejczak z córką Kingusią,
Pani Katarzyna Górnisiewicz z córką Małgosią.
GRUPA BIEDRONKI:
Pani Joanna Pragier z synem Wiktorkiem
Pani Joanna Stawicka z synem Eryczkiem,
Pani Joanna Purzyńska z Adasiem
GRUPA KRASNALE:
Pani Katarzyna Królik z córką Wikusią,
Pani Agnieszka Bartnicka z córką Helenką
Pani Wioletta Ratajczyk z córką Natalką.
GRUPA PSZCZÓŁKI:
Pani Dorota Milczarek z synem Mikołajkiem,
Pani Ewelina Garwolska z córką Polusią,
Pani Kinga Kruszyńska – Burkot z córką Marysią
GRUPA KOTKI:
Pani Anna Buresz z córką Hanią,
Pan Marcin Wlazłowski z córką Polusią,
Pani Anita Woszczyk z córką Julcią.
Zmagania naszych drużyn oceniało JURY w składzie:
Pani Agnieszka Trajdos,
Pani Anna Stawiak,
Pani Anna Zarzycka.
Nadzór nad prawidłowym przebiegiem konkursu miała pani dyrektor Małgorzata Szluga.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu ZDROWEGO PODWIECZORKU ze zdrowych produktów. Na wykonanie konkursowego zadania drużyny miały 30 minut. Po wykonaniu zadania nastąpiła prezentacja wraz z podaniem nazwy potrawy oraz degustacja przez trzyosobowe jury.
Jury oceniało przygotowane dania w oparciu o kryteria:
Estetyka podania 0 – 5 pkt. Smak 0 – 5 pkt. Oryginalność pomysłu 0 – 5 pkt. Wykorzystanie zdrowych produktów 0-5 pkt.
Po burzliwej naradzie Jury ogłosiło werdykt – wszystkie drużyny zajęły I miejsce. Wszystkim uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy i nagrody. Wszystkim uczestnikom serdeczne podziękowania za udział i udaną zabawę składają koordynatorzy konkursu:
Emilia Jarząbek,
Aleksandra Musiał
Ewa Jędrzejczyk